Energy and Carbon Life Cycle Inventory of a Conventional Agricultural Production in Paraná – Brazil

Authors

  • Adriana Fragalli Faculdade Cidade Verde. Avenida Advogado Horácio Raccanello Filho - de 4666/4667 ao fim Zona 07 87020035 - Maringá, PR - Brasil Telefone: (44) 30284416
  • Alejandro González Atualmente é pesquisador no Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medio Ambiente (INIBIOMA, CONICET y Universidad Nacional del Comahue, Bariloche, Argentina).
  • Luiz Panhoca Professor da Universidade Federal do Paraná, Curitiba, Paraná, Brasil.

Keywords:

Energy. Food production. Greenhouse gases. Life cycle inventory.

Abstract

Sustainable food production will be an essential activity in a future scenario of growing population and resource scarcity. The food production sector involves biological, chemical and physical processes that impact the environment in different ways: by energy demand, greenhouse gas (GHG) emission, eutrophication, use of pesticides and pharmaceuticals, deforestation, and desertification, among others. Thus, the environmental impacts and sustainability of food production and consumption are of challenging complexity. For this paper, we studied energy usage and GHG emission in the production of maize, wheat and soybeans by current conventional methods that include the use of agrochemicals in the State of Paraná, Brazil. Detailed data on agricultural inputs and machinery were obtained, and life cycle inventories performed. The results show that fertilizers contribute with the highest GHG emissions and energy impacts in maize and wheat production, while herbicides contribute the most in the soybean production. Fuel is third in importance regarding energy and GHG impact. Labor was found to cause a negligible impact on such productions. Impacts on farm gate value per kilogram are similar to those in the USA and Europe. We conclude that the sustainability of the current food production depends largely on external inputs.

Author Biographies

Adriana Fragalli, Faculdade Cidade Verde. Avenida Advogado Horácio Raccanello Filho - de 4666/4667 ao fim Zona 07 87020035 - Maringá, PR - Brasil Telefone: (44) 30284416

Possui graduação em Ciências Contábeis pela Universidade Estadual de Maringá (2007-2010), Mestrado em Contabilidade pela Universidade Federal do Paraná (2012?2014). Atua como professora no curso presencial de Ciências Contábeis da FCV - Faculdade Cidade Verde e da Unicesumar - Centro Universitário de Maringá. Atua também como professora formadora em cursos EAD. Possui experiência profissional em escrituração fiscal, gestão de custos e faturamento (2008-2012).

Alejandro González, Atualmente é pesquisador no Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Medio Ambiente (INIBIOMA, CONICET y Universidad Nacional del Comahue, Bariloche, Argentina).

Físico, doutor em Ciências Físicas pela Universidade de Buenos Aires, Buenos Aires, Argentina.

Luiz Panhoca, Professor da Universidade Federal do Paraná, Curitiba, Paraná, Brasil.

Professor da Universidade Federal do Paraná (UFPR). Pós Doutor em Geografia. Membro da International Society for Ecological Economics (ISEE), da American Accounting Association (AAA) e da Society for Ecological Restoration International (SER). Atua em projetos de contabilidade ambiental. É membro da Incubadora Tecnológica de Cooperativas Populares - ITCP/UFPR. Colaborador do Centro Transdisciplinario de Estudios Ambientales y Desarrollo Humano Sostenible de la Universidad Austral de Chile. Ex-Membro do comitê PROCAS da UGM.

Published

2017-07-03

How to Cite

Fragalli, A., González, A., & Panhoca, L. (2017). Energy and Carbon Life Cycle Inventory of a Conventional Agricultural Production in Paraná – Brazil. Revista Paranaense De Desenvolvimento - RPD, 38(132), 43–54. Retrieved from https://ipardes.emnuvens.com.br/revistaparanaense/article/view/903

Issue

Section

Dossiê: Economia Agroindustrial - Org. Prof. Dr. Rodolfo Prates