School Catering: from soy to real food

Authors

  • Marcia Cristina Stolarski
  • Maria Teresa Gomes de Oliveira Ribas
  • Silvia do Amaral Rigon
  • Cilene da Silva Gomes Ribeiro

Keywords:

School catering. Family farming. Food and nutrition security.

Abstract

In this article, a case of governmental management of school catering (Alimentação Escolar - AE) in the State of Paraná is discussed based on the transformations undergone by the local food supply agenda. The outcome of political decisions on school catering that involve family farming as an strategic element in the local/regional agrifood system consolidation and the ability of such actions to promote proper feeding are stressed. From a food and nutrition security standpoint, emphasis is placed on the history of the State’s school catering program. Advances and setbacks in national and state policies and their impact on the human right of access to proper food and sovereignty are also analyzed.

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Author Biographies

Marcia Cristina Stolarski

Nutricionista, mestre em Desenvolvimento Econômico com ênfase em Políticas Públicas pela Universidade Federal do Paraná - UFPR, especialista em Gestão de Projetos em Alimentação e Nutrição do Setor de Ciências da Saúde da UFPR, coordenadora do Programa Estadual de alimentação Escolar no Estado do Paraná na SEED.

Maria Teresa Gomes de Oliveira Ribas

Nutricionista, Mestre em Geografia pela Universidade Federal do Paraná (UFPR), Curitiba, Paraná, Brasil.Atualmente é Professora Adjunta no Curso de Nutrição da Pontifícia Universidade Católica do Paraná (PUC-PR).

Silvia do Amaral Rigon

Nutricionista, Mestre em Geografia Humana, Doutora em Ciências pela Faculdade de Saúde Pública daUniversidade de São Paulo (USP), São Paulo, Brasil, com estágio na Ryerson University, Toronto, Canadá.Professora Adjunta do Departamento de Nutrição da Universidade Federal do Paraná (UFPR)

Cilene da Silva Gomes Ribeiro

Nutricionista, Mestre em Geografia Humana, Doutora em Ciências pela Faculdade de Saúde Pública daUniversidade de São Paulo, São Paulo, Brasil, com estágio na Ryerson University, Toronto, Canadá. ProfessoraAdjunta do Departamento de Nutrição da Universidade Federal do Paraná (UFPR)

Published

2018-01-05

How to Cite

Stolarski, M. C., Gomes de Oliveira Ribas, M. T., do Amaral Rigon, S., & da Silva Gomes Ribeiro, C. (2018). School Catering: from soy to real food. Revista Paranaense De Desenvolvimento - RPD, 38(133), 147–161. Retrieved from https://ipardes.emnuvens.com.br/revistaparanaense/article/view/950

Issue

Section

Dossiê: Estratégias para uma agenda de segurança alimentar e nutricional. Org. Prof. Dr. Nilson de Paula